2015 m. vasario 10 d., antradienis

FOTOGRAFIJA

Daugiau ar mažiau, tačiau kiekvienas tikrai esame susidurę su taip vadinama fotografija. Ar tai rankose laikėme prietaisą, vadinamą fotokamera, ar pozavome kam nors kai mus fotografavo, ar galbūt patys išsiėmę iš kišenės išmanųjį telefoną „nutraukėme“ kadrą, kad paskui galėtume įkelti į internetą ir pasidalinti su draugais. Vieniems iš mūsų visa tai yra tiesiog įprasta gyvenimo dalis, tačiau kitiems tai yra puikus hobis.
Priežasčių, dėl ko fotografija gali būti puikus hobis yra įvairių. Jos priklauso nuo pačių žmonių.
Pati paprasčiausia ir populiariausia tikriausiai būtų gebėjimas įamžinti gyvenimo akimirkas. Faktas tas, kad mūsų atmintis yra ribota, todėl net jei ir gerai atsimename pačias svarbiausias gyvenimo akimirkas (pvz.: susipažinimą su tam tikrais žmonėmis ar tam tikrus įvykius), retai kuris galime tiksliai nusakyti akimirkos detales (pvz: kaip atrodė vieta, žmonės, kas buvo daroma antram plane ir pnš). Dėl šios priežasties, daugelis užsiimančių fotografija fiksuoja tokias akimirkas ir saugo fotografijas savo asmeninėse galerijose, iš kurių paskui atrinkę ir atspaudinę pačias geriausias ar svarbiausias, įrėmina arba klijuoja į albumą.
Viena iš įdomiausių priežasčių tikriausiai būtų žvilgnis į pasaulį iš kitos pusės. Paprastai mes žiūrime į pasaulį iš mums įprastos vertikalios padėties ant žemės (kadangi taip vaikštome ir sėdime) ir telkiame dėmesį į tai, kas yra mūsų akių lygyje ir aplink mus, neatkreipdami dėmesio į tam tikras tos akimirkos detales (aplinką, objektus, žmones). Besidomintys fotografija ir norintys pažvelgti į pasaulį kitaip ieško kitų užduočių ir kitų platformos lygių, taip pat jie ieško detalių, kurias galėtų užfiksuoti ir išryškinti. Pavyzdžiui, įprastai arti ir priekio, šono ar kampo fotografuojamas objektas, visiškai arti ir iš apačios (kai žmogus guli ant šaligatvio) atrodys visai kitaip. Toks objektas fotografijoje atrodys didesnis nei įprastai. Kitas pavyzdys, galėtų būti nuo augalo lapo krentanti rasa. Paprastai žiūrint tai gali atrodyti labai paprasta, tačiau priartinus vaizdą ir taip padidinus objektą galima pastebėti to lapo kontūrus ir išdidintą lašą su atspindžiu. Skrendant lėktuvu pro langą galima nesunkiai užfiksuoti šalies ar miesto panoramą. Įbridus į vandenį ir panėrus giliau galima pamatyti aiškesnį povandeninį pasaulį.
Kaip matome, fotografija gali būti daugiau nei tik įprasta gyvenimo dalis. Sugalvoję sau priežastį fotografuoti galime paversti fotografiją išskirtiniu, įdomiu hobiu. Tereikia tik noro ir prietaiso tam (geriausiai skaitmeninė fotokamera). Tačiau net ir neturint būtint tam skirto prietaiso galima naudoti ir kitus prietaisus, kurie turi šią funkciją ir yra mums prieinami (išmanieji telefonai, taip vadinami tablet‘ai), tik reikia žinoti, kad keliant į kompiuterį ar spausdinant, fotografijos kokybė bus prastesnė, kadangi prietaiso raiška nesutapatinta su kompiuterio ar spausdintuvo. 

Šiame filmuke pamatysite fotografijos patarimų, būtinų įgūdžių fotografui ir ne tik. 

Jei norite išgirsti šio įrašo vertimą į anglų kalbą, spauskite čia.
If you want to hear the English translation of this post, click here.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą